fbpx

Posted by admin

Vegans και μέλι: Η μεγάλη διαμάχη

Vegans και μέλι

Μία ανάλυση των επιχειρημάτων υπέρ και κατά της κατανάλωσης μελιού από vegans από την Krystle Troia-Alvarado σε μετάφραση του  Χάρη Σαμαρά | @HarrySamaras | 13/7/2020

Τον πρώτο καιρό που ασχολήθηκα με το βιγκανισμό, μου ήταν αρκετά εύκολο να σταματήσω να τρώω ζωικά παράγωγα. Το μέλι όμως ήταν πολύπλοκο. Από τη μια, είναι φυσικό παραπροϊόν της ζωής των μελισσών, έτσι δεν είναι; Από την άλλη το American Vegan Society ορίζει τον βιγκανισμό ώς «ζώντας αποκλειστικά με παράγοντα του φυτικού βασιλείου, αποκλείοντας τη σάρκα, το ψάρι, τα πουλερικά, το ζωικό γάλα και όλα τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το μέλι και οποιοδήποτε άλλη τροφή προέρχεται από ζώα».

Ο ορισμός είναι ξεκάθαρα σαφής. Ακόμα όμως δεν καταλάβαινα γιατί δεν μπορούμε να φάμε μέλι. Ο θείος μου είναι μελισσοκόμος και αγαπάει τις μέλισσες σαν να είναι παιδιά του. Είναι πολύ τρυφερός μαζί τους όταν μαζεύει το μέλι τους και φροντίζει ετούτα τα μικροσκοπικά πλάσματα. Βέβαια, αναπόφευκτα κάποιες πληγώνονται κατά τη διαδικασία, αλλά δεν έχει καμία πρόθεση να τις βλάψει.

Η έρευνα και οι πρακτικές των μελισσοκόμων

Αποφάσισα να ερευνήσω λίγο το όλο θέμα του μελιού. Οι μέλισσες, μαζί με τα πουλιά και τις νυχτερίδες, είναι οι κυριότεροι επικονιαστές στη φύση. Εδω και χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι αξιοποιούν τις μέλισσες και συλλέγουν το μέλι τους. Υπολογίζεται πως, μόνο στις Η.Π.Α. Οι μέλισσες επικονιάζουν σοδειές αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι επιπτώσεις μας σε αυτές φάνηκαν πρόσφατα με το μυστήριο της διαταραχής κατάρρευσης αποικιών (Colony Collapse Disorder), όπου ολόκληρες αποικίες πεθαίνουν είτε λόγω φυτοφαρμάκων, είτε από προσβολή ακάρεων.

Μερικές από τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι μπορεί να είναι επιβλαβείς για τις μέλισσες. Οι μελισσοκόμοι σκοτώνουν συχνά τη βασίλισσα για να αποφύγουν τον συνωστισμό, την επιθετικότητα και την προσβολή από ακάρεα στην κυψέλη, ενώ κάποιοι το κάνουν και για να ασκήσουν εξουσία πάνω στην κυψέλη. Παρόλα αυτά, η ίδια η βασίλισσα συνήθως σκοτώνει τον περισσότερο ανταγωνισμό. Πριν το χειμώνα, μελισσοκόμοι μεγάλης εμπορικής κλίμακας, σκοτώνουν ένα εκτιμώμενο 20-30% των μελισσών για να μειώσουν τα έξοδα συντήρησης κατά τους χειμερινούς μήνες που είναι αυξημένα.

Οι μελισσοκόμοι είναι επίσης διαβόητοι για την τάση τους να σπέρνουν αρρώστιες στις κυψέλες, εκουσίως ή και όχι. Συχνά, χρησιμοποιούν κηρήθρες με αρρώστιες σε υγιείς κυψέλες, κρατούν κυψέλες πολύ κοντά μεταξύ τους ή παραμελούν το καθάρισμα των νεκρών κυψελών με καταστροφικά αποτελέσματα σε ολόκληρες τις αποικίες. Οι μελισσοκόμοι τείνουν να συγκομίζουν το μέλι το φθινόπωρο, αλλά οι μέλισσες δουλεύουν όλη την άνοιξη και το καλοκαίρι παράγοντας αρκετή γύρη  ώστε να φτιάξουν μέλι που θα τους φτάσει για τους χειμερινούς μήνες, οπότε δεν είναι ηθικά σωστό να υποστηρίζουμε τη βιομηχανία αυτή.Πολλοί μελισσοκόμοι αντικαθιστούν το αποθηκευμένο μέλι με ζαχαρόνερο αλλά λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη έλλειψη θρεπτικών συστατικών, η πρακτική αυτή δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα.

Βιγκανισμός και μέλι

Όσον αφορά τους vegans, σημασία έχει η πρόθεση. Οι μέλισσες παράγουν μέλι πίνοντας νέκταρ και αναμασώντας το. Οι μέλισσες ζουν λιγότερο και συχνά πεθαίνουν υπερασπιζόμενες την κυψέλη τους. Αυτό όμως δικαιολογεί την εκμετάλλευση και την δουλοποίησή τους; Όχι αλλά είναι κάτι που χρήζει σκέψης. Οι μέλισσες θα φτιάξουν μέλι είτε είμαστε εκεί να τους το αποσπάσουμε είτε όχι. Το επιχείρημα του αν οι vegans τρώνε μέλι έχει να κάνει με την ύπαρξη ηθικών και βιώσιμων μελισσοκομικών πρακτικών, όπως η αγορά του μελιού από μικρά τοπικά μελισσοκομικά εργαστήρια και η συγκομιδή του την άνοιξη έναντι του φθινοπώρου. Για κάποιους θεωρείται ζωικό παράγωγο, για άλλους όχι.

Έρευνες σε μέλισσες έχουν δείξει ότι διαθέτουν ευφυΐα και πολύπλοκα νευρικά συστήματα που αντιλαμβάνονται πόνο. Η μεγαλύτερη ανησυχία μας θα έπρεπε να αφορά την εξαφάνιση των μελισσών αφού οι περισσότερες καλλιέργειές μας τις χρειάζονται για την επικονίασή τους με τις μέλισσες να επηρεάζουν το 35% της συνολικής γεωργικής παραγωγής. Τα γλυκαντικά, αφού θεωρούνται νεωτερισμοί με πολλά από αυτά να μην κατέχουν καμία διατροφική αξία, δεν αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι καμίας σωστά ισορροπημένης δίαιτας. Υπάρχει κάποια συζήτηση περί του αν το τοπικό μέλι μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση αλλεργιών και φλεγμονών, χωρίς όμως επαρκής έρευνες που να δείχνουν σημαντικά οφέλη.

Εναλλακτική λύση

Δεδομένου ότι οι περισσότερες φρικαλεότητες συμβαίνουν σε βιομηχανική κλίμακα, το να αγοράζεις από μικρά τοπικά μελισσοκομικά εργαστήρια ως μία vegan εναλλακτική, είναι μία ευγενέστερη μέθοδος. Γνώρισε τους ντόπιους μελισσοκόμους και κατανόησε τις διαδικασίες που ακολουθούν. Η κατανόηση των πολύπλοκων κοινωνικών δομών των μελισσών μπορεί να μας βοηθήσει να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα για το αν πρέπει να καταναλώνουμε μέλι ή όχι. Αφού από ό,τι φαίνεται οι βιομηχανικές καλλιέργειες δεν ωφελούν κανέναν, η ντόπια αγορά είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή. Όπως και να ‘χει, το να καταναλώνει κανείς μέλι ή όχι είναι μια απόφαση που κάθε vegan πρέπει να πάρει για τον εαυτό του.

Tags:

Post your Comments

NAME *
EMAIL *
PHONE *