fbpx

Posted by admin

Vegan εναλλακτικές στα μάτια ενός παμφάγου

vegan burger

Τι συμβαίνει όταν ένας λάτρης του κρέατος, των τυριών και του αυγού δοκιμάζει vegan εναλλακτικές αυτών; Του  Χάρη Σαμαρά | @HarrySamaras | 28/7/20

Πριν από λίγο καιρό διάβασα ένα άρθρο της Nea Pantry για το φυτικό κρέας και την θέση του στην ανθρώπινη διατροφή. Μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον και μπήκα στη διαδικασία να το μεταφράσω για να μπορέσω να το μοιραστώ ευκολότερα. Στη συνέχεια όμως σκέφτηκα ότι το άρθρο δεν απευθύνεται μόνο σε vegans, αλλά σε οποιοδήποτε θέλει να δοκιμάσει vegan εναλλακτικές. Διαβάζοντάς το για δεύτερη και τρίτη φορά, με οδήγησε σε κάποιες πιο προσωπικές σκέψεις. Αυτές παραθέτω σε αυτό το άρθρο.

Καταρχάς, για να είμαστε ξηγημένοι, δεν με λες και γκουρού στο θέμα του βιγκανισμού και της διατροφικής κουλτούρας που περιέχει. Έχω δοκιμάσει μερικές εναλλακτικές τροφές, όπως γάλα από καρπούς, φυτικά τυριά και vegan πραλίνες. Πρόσφατα, μάλιστα, δοκίμασα και Beyond meat, αλλά η εμπειρία μου σε αυτά τα προϊόντα σταματάει εδώ. Κάποια ήταν οκ, κάποια γευστικότατα, άλλα πάλι διευρύνουν τα όρια του απαράδεκτου και απορείς γιατί κυκλοφορούν. Από αυτές λοιπόν τις δοκιμές μου, προκύπτουν – σε συνδυασμό με το άρθρο – τα παρακάτω θέματα.

Πως γνώρισα αυτά τα προϊόντα;

Προϊόντα όπως το Beyond Meat και οι vegan πραλίνες θα μου έμειναν για πάντα άγνωστα αν δεν ασχολούμουν πιο στενά με ειδικές διατροφές. Το ξέρω ότι ανάμεσα στην κοινότητα είναι πολύ διάσημες επιλογές, αλλά έξω από αυτή, μάλλον είναι άγνωστα. Το άρθρο της Nea Pantry αναφέρεται σε αυτά τα προϊόντα ως πολύ καλές επιλογές για να μειώσουν οι μη-vegan την κατανάλωσή τους σε ζωικά παράγωγα. Εγώ όμως (και ο καθένας στη θέση μου) είμαι μια χαρά βολεμένος με τα μπιφτεκάκια μου. Αν ανησυχώ για την εκμετάλλευση των ζώων, θα φάω λιγότερο κρέας ή θα το πάρω από τη γιαγιά μου στο χωριό. Δυστυχώς,  αν δεν είχα γνωρίσει το Beyond μέσω της ενασχόλησής μου με το ctrlEat, δεν θα μου κινούσε ποτέ το ενδιαφέρον ένα ψεύτικο κρέας, ειδικά υπό τις συνθήκες που προωθείται και με το κόστος που έχει.

Κόστος

Πάμε στο κόστος τώρα. Απαγορευτικό για να αντικατασταστησει εξ ολοκλήρου τα ζωικά παράγωγα. Ακόμα και αν μιλησουμε για μερική αντικατάσταση, ένα εναλλακτικό προϊόν είναι μεν δεδομένο ότι θα είναι ακριβότερο, αλλά όταν είναι 2 και 3 φορές πιο ακριβό, είναι απλώς ένα μεγάλο όχι και από καταναλωτές και από καταστήματα. Φουλ πρωτοτυπία τα παράπονά μου το ξέρω για αυτό θα το αφήσω εδώ λέγοντας ότι είναι καινούρια προϊόντα με κοστοβόρο R&D από πίσω και συγκριτικά μικρότερες παραγωγικές μονάδες. Ελπίζω στο μέλλον και την οικονομία κλίμακας όσον αφορά το κόστος

Γευστική Ποιότητα

Ορισμένες εναλλακτικές vegan επιλογές είναι τόσο κακές που αποτυγχάνουν να μιμηθούν το αυθεντικο, και ταυτόχρονα, ως ξεχωριστό προϊόν, είναι επίσης κακές. Ένα πρώτο παράδειγμα που σκέφτομαι είναι το γάλα σόγιας της ΔΕΛΤΑ που δοκίμασα φέτος.Ένα λευκό, άγευστο υγρό που ούτε κάτι το ξεχωριστό έχει να επιδείξει, ούτε μιμούνταν σωστά τη γεύση του γάλακτος. Την ίδια επιτυχία είχαν μαζί μου και πολλά φυτικά τυριά (στα οποία συγκαταλέγω και τα «κασέρια», bite me!) των οποίων δεν θα αναφέρω τις εταιρείες που τα παράγουν, γιατί ούτε καν τις θυμάμαι. Νομίζω πως αν δεν είχα άλλη επιλογή από τα αισχρά φυτικά τυριά, απλώς θα εγκατέλειπα το τυρί.

Μπορούν τα ζωικά παράγωγα να αντικατασταθούν από φυτικές επιλογές;

Ίσως. Προσωπικά, δεν έχω βρει ακόμα φυτικό προϊόν με το οποίο θα αντικαταστήσω τα αυγά, το ψάρι και το κρέας. Πολύ καλό το Beyond αλλά Οχι! δεν είναι κρέας. Αν μπορούσα, όμως, να αγοράσω γάλα αμυγδάλου κοντά στην τιμή του αγελαδινού, θα το αντικαθιστούσα. Αύριο κιόλας. Και ίσως γινόταν κάτι αντίστοιχο και με το σιρόπι σφένδαμου και το μέλι.

Καταφθάνω, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι ένα φυτικό προϊόν πρέπει να τσεκάρει πολλά κουτάκια έτσι ώστε να αντικαταστήσει το αυθεντικό. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο, πολύ εξέλιξη και κόπο από τις εταιρίες που τα παράγουν· εξέλιξη που αργά ή γρήγορα θα έρθει γιατι οι εταιρείες είναι εταιρείες και έχουν στόχο να βγάλουν κέρδος. Ακόμα όμως και οταν τσεκάρουν όλα τα κουτάκια, παραμένουν «vegan ή φυτικά προϊόντα», μια ρετσινιά (pun intended και ιστορία για άλλη φορα) που αν δεν την βγάλουν από πάνω τους, δεν θα γίνουν ποτέ mainstream ούτε θα συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση της εκμετάλλευσης των ζώων.

Ίσως λοιπόν πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις vegan ταμπέλες και να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με τα ίδια τα εναλλακτικά γάλατα, τυριά, κρέατα κ.ο.κ. και την ποιότητα τους χωρίς να τα προωθούμε ως vegan.

Tags:

Post your Comments

NAME *
EMAIL *
PHONE *