fbpx

Posted by admin

Το φυτικό “κρέας” δεν θα κάνει τον κόσμο vegan

burger με φυτικό μπιφτέκι

Για το φυτικό κρέας, τις ερωτήσεις που εγείρει, τη χρησιμότητα και τα vegan friendly οφέλη του. Της Nea Pantry σε μετάφραση του  Χάρη Σαμαρά | @HarrySamaras | 28/7/2020

Πριν απο μερικες εβδομάδες είδα μια διαφήμιση για ένα chick’n drumstick «με κόκκαλο» σε ένα τοπικό εστιατόριο. Απ΄ό,τι φαίνεται το «κόκκαλο» είναι ένα μικρό ξυλάκι σφηνωμένο σε μια μάζα “κοτόπουλου” από φυτικά συστατικά σε σχήμα κοπανακίου. Η πρώτη μου σκέψη ήταν «ιιιου». Γιατί να θέλω να μιμηθώ το να τρώω την ψημένη σάρκα ενός νεκρού ζώου, όταν αυτό είναι που θέλω να αποφύγω;

Η απορία που πυροδότησε τη συζήτηση

Εκείνη τη στιγμή ο μη-vegan φίλος της φίλης μου με ρώτησε γιατί οι vegans θελουν να τρώνε φαγητό που μοιάζει με κρέας «Γιατί δεν τρώνε απλώς κρέας;» ρώτησε. Πέραν της προφανούς απάντησης, με έβαλε σε σκέψεις όσον αφορά τη vegan διατροφική κουλτούρα. Φαίνεται να υπάρχουν δύο κατηγορίες plant-based εστιατορίων. Εστιατόρια με vegan, ακατέργαστα γεύματα και vegan φαγητά που μιμούνται τα γεύματα που έχουμε συνηθίσει να τρώμε ως κρεατοφάγοι – τύπου τηγανητό κοτόπουλο ή Big Mac.

Είναι νομίζω φανταστικό το ότι κλασσικά φαστφουντάδικα έχουν αρχίσει να προσθέτουν επιλογές για χορτοφάγους και vegans. Είναι σίγουρα καινοτομία, για παράδειγμα, να αγοράζεις το “Imposter”, ένα chick’n burger απο τα KFC που φτιάχνεται με κρέας Beyond. Και θα ήταν υποκριτικό εκ μέρους μου να πω οτι δεν θέλω να το δοκιμάσω. Αλλά εκεί είναι που ξεκινάει το μπέρδεμα για μένα: Από που και πέρα το έχουμε παρακάνει; Πότε συγκρούεται η επιθυμία μου να δοκιμάζω φαγητό που είναι «σαν κρέας», με την επιθυμία μου να το αποφύγω;

Υπάρχει απάντηση;

Ένα πολύ καλό παράδειγμα του παραπάνω είναι το “impossible” το οποίο είναι φτιαγμένο ώστε να «τρέχει αίμα». Ακουγοντας το αυτό, θέλησα να το αποφύγω τελείως. Η ιδέα του να φάω κάτι που να μου θυμίζει την εκμετάλλευση των ζώων μου είναι ιδιαιτέρως απωθητική και είμαι σίγουρη ότι ισχύει το ίδιο και για άλλους vegans. Με κάνει να αναρωτιέμαι πιο είναι τελικά το νόημα ενός vegan burger το οποίο «τρέχει αίμα».

Υποθέτω, η πιο απλή απάντηση είναι να αποδείξουμε ότι δεν χρειάζεται να σκοτώνουμε ζώα προκειμένου να βιώσουμε τη γεύση και την εμφάνιση του. Πως όμως επιτυγχάνεται αυτό το αποτέλεσμα; Το Beyond και το Impossible έχουν γίνει πολύ δημοφιλή. Ταυτόχρονα όμως εγείρουν και πολλές αντιδράσεις από CEO’s εταιρειών όπως η Whole Foods και το Chipotle, οι οποίοι προειδοποιούν για την απατηλά ανθυγιεινή φύση των τροφίμων αυτών.

Ο John Mackey, CEO της Whole Foods Market εχει πει «Οι [εταιρίες] οι οποίες πιάνουν τη φαντασία των ανθρώπων-και δεν θα τις ονοματήσω γιατί φοβάμαι ότι θα συσχετιστώ με την κριτική τους… Αλλά κάποιες από αυτές είναι εξαιρετικά δημοφιλείς τώρα και σαρώνουν παγκοσμίως, αν κοιτάξετε τα συστατικά είναι πάρα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα». Ο Mackey είναι vegan για περισσότερα από 20 χρόνια. Το Beyond Meat πρωτοκυκλοφόρησε στα Whole Foods Market, και η μαρκά αυτή – όπως και πολλές άλλες «πολύ επεξεργασμένου» φυτικού κρέατος, συνεχίζουν να πωλουνται στην αλυσίδα.

Η απάντηση

Ως απάντηση στον φίλο της φίλης μου, του είπα ότι το να τρέφεσαι με αυτόν τον τρόπο δεν είναι ιδανικό. Δεν είναι ο στόχος για τους περισσότερους vegans. Είναι μια καλή αφετηρία, ένας τρόπος να μεταβεί ένας κρεατοφάγος σε μία vegan διατροφή, ή μία περιστασιακή «αμαρτία»· δεν πρέπει όμως να είναι ο κορμός μια vegan διατροφής. Πρέπει να παραδεχτώ ότι πολλές φορές λαχταρώ φαγητό που δεν είναι vegan. Μου λείπουν οι αγαπημένες μου επιλογές, αλλά περισσότερο για τη νοσταλγία που μου προσφέρουν. Ένα σάντουιτς με τόνο πλεόν, μάλλον αηδιαστικό μου φαίνεται. Αλλά μου κάνει όρεξη γιατί όταν ήμουν νέα ήταν μια βασική μου επιλογή. Νομίζω ότι πιο πολυ λαχταρώ τη νοσταλγία που μου προσφέρει, παρά την ίδια τη γεύση του.

Όπως γράφει και ο Bee Wilson στη The Guardian «Η ύπαρξη ρεαλιστικών προϊόντων ψεύτικου κρέατος εγείρει ερωτήματα περί του τι είναι στην πραγματικότητα το κρέας. Όταν λέμε ότι αγαπάμε το κρέας μιλάμε όντως για το σύνολο των θρεπτικών του στοιχείων; Κάποια συγκεκριμένη γεύση ή υφή; Ή ένα συνδυασμό αναμνήσεων όπως το Χριστουγενιάτικο τραπέζι ή το Πασχαλινό αρνί;»

Το φυτικό κρέας αμφισβητεί τον τρόπο που σκεφτόμαστε το φαγητό. Αν μπορούμε να πετύχουμε την ίδια γεύση, το ίδιο σύνολο θρεπτικών στοιχείων και να έχουμε τις ίδιες αναμνήσεις με ένα συγκεκριμένο φαγητό-γιατί να μην το κάνουμε με μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον, όπως οι vegan εναλλακτικές επιλογες του κρέατος.

Γιατί δεν είναι κακό το να μη μετατρέπονται σε vegans όλοι

Και νομίζω πως αυτό είναι το σκεπτικό των φυτικών προϊόντων κρέατος: απευθύνεται περισσότερο σε ανθρώπους που ανησυχούν για το περιβάλλον παρά για όσους που νοιάζονται για τα δικαιώματα των ζώων. Και ο στόχος τους δεν είναι να κάνουν τον κόσμο vegan ή να παράγουν καινουριους vegans – είναι να κάνει τους μη vegan να επιλέγουν συχνότερα vegan γεύματα. Αυτό μπορεί να απογοητεύει κάποιους vegans, αλλά κοιτώντας την ευρύτερη εικόνα, σώζονται περισσότερες ζωές όταν η πλειονότητα των ανθρώπων επιλέγουν vegan γεύματα μερικές φορές από ότι όταν ένας μικρός αριθμός ανθρώπων επιλέγει πάντα vegan γεύματα. Σκεφτείτε για παράδειγμα τα φυτικά γάλατα, που τα τελευταία χρόνια είναι παντού, όχι μόνο επειδή υπάρχουν πολλοί vegans και δυσανεκτικοί στη λακτόζη, αλλά επειδή οι «απλοί» άνθρωποι απομακρύνονται από τα γαλακτοκομικά είτε για λόγους υγείας, είτε γευστικούς. Αυτή η αύξηση κατανάλωσης φυτικού γάλακτος έχει ώς συνέπεια την μείωση παραγωγής γαλακτοκομικών.

Όσο και αν έχω μία προσωπική ανησυχία για την κατανάλωση προϊόντων που μιμούνται το κρέας, κατανοώ το σκεπτικό τους. Δεν νομίζω να με δείτε να μασάω το «κρέας» από ένα chick’n drumstick τώρα στα κοντά, θα το πρότεινα σε κάθε κρεατοφάγο φίλο μου.

Πείτε μας λοιπόν, ποια είναι η γνώμη σας για το plant-based κρέας, είναι κάτι που αποφεύγετε ή κάτι που καταναλώνετε συχνά;

Tags:

Post your Comments

NAME *
EMAIL *
PHONE *