fbpx

Posted by admin

Διατροφή χωρίς γλουτένη. Τα γιατί και τα πως

γλουτένη γιατι και πως

Η γλουτένη είναι η γενική ονομασία των πρωτεϊνών που βρίσκονται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Αν ακολουθείς ήδη μία διατροφή χωρίς γλουτένη, τα γνωρίζεις αυτά. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους.

Τον τελευταίο καιρό – ίσως τα 4 τελευταία έτη – γίνεται πολλή συζήτηση γύρω από την τροφική δυσανεξία. Η γλουτένη όμως δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο σε αυτούς που έχουν δυσανεξία σε αυτήν. Το πραγματικό πρόβλημα δημιουργείται όταν αυτός που την καταναλώσει έχει ευαισθησία στη γλουτένη ή – χειρότερα – όταν έχει διαγνωστεί με κοιλιοκάκη.

Τι ακριβώς είναι η γλουτένη

Η γλουτένη, λοιπόν είναι ένα πρωτεϊνικό συστατικό που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Υπάρχει η πεποίθηση ότι γλουτένη περιέχει και η βρώμη, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο όταν αντιμετωπίζεται σε χώρους που διαχειρίζονται και τα υπόλοιπα σιτηρά.

Αν αναρωτιέσαι ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης της γλουτένης, κατά τη διάρκεια της βλάστησης, λειτουργεί ως  τροφή για το φυτό. Κατά γενική ομολογία, όμως, είναι αυτό που λέμε «κολλητική ταινία». Δίνει στα τρόφιμα ελαστικότητα, δύναμη και την ικανότητα να συγκολούνται.

Σε ποια τρόφιμα υπάρχει

Θα την βρεις σε όλα τα παράγωγα των άνωθεν αναφερθέντων σιτηρών.

 • Ψωμί,
 • ζυμαρικά,
 • δημητριακά πρωινού,
 • αλεύρι,
 • βάσεις πίτσας,
 • κέικ και
 • μπισκότα.

Η γλουτένη μπορεί επίσης να βρεθεί σε μεταποιημένα φαγητά όπως:

 • σούπες,
 • σάλτσες,
 • έτοιμα γεύματα και
 • λουκάνικα.
Δυσανεξία vs Κοιλϊοκάκη

Παρατηρείται πως στον σύγχρονο κόσμο οι διατροφικές μας συνήθειες μας οδηγούν όλο και περισσότερο σε μεγαλύτερη κατανάλωση προϊόντων εξευγενισμένου σίτου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνουμε και περισσότερες ποσότητες γλουτένης. Για το δυσανεκτικό στη γλουτένη άτομο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά συμπτώματα. Φούσκωμα, πόνος και κράμπες στο στομάχι. Η δυσανεξία στη γλουτένη διαφέρει από μια κατάσταση που ονομάζεται κοιλιοκάκη.

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει περίπου 1 στα 100 άτομα. Σε άτομα με κοιλιοκάκη, η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί ανοσολογική αντίδραση. Αυτό σημαίνει ότι πέραν από ένα απλό φούσκωμα, θα προκλειθούν και άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλος, απώλεια μαλλιών και αναιμία. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να καταναλώνουν καθόλου γλουτένη.

Αν ανήκεις σε κάποια από τις 2 ομάδες παρακαλώ απάντησε στην παρακάτω ερώτηση:

Θέλουμε να ξέρουμε περισσότερα για σένα. Γιατί ακολουθείς διατροφή χωρίς γλουτένη; *

Gluten-free διατροφές

Μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη περιλαμβάνει την αποφυγή οποιουδήποτε προϊόντος οπότε απαιτείται να ελέγχονται προσεκτικά όλες οι ετικέτες των τροφίμων. Για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη το να παραγγείλουν απ’έξω είναι μία διαδικασία που κάλλιστα θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις ρώσικη ρουλέτα. Η επιμόλυνση από γλουτένη σε έναν χώρο που διαχειρίζεται τροφές που την περιέχουν είναι πολύ πιθανή.

Παρ’όλα αυτά, αν το κατάστημα επιθυμεί να εξυπηρετήσει έναν κοιλιοκακικό ακολουθεί μία διαδικασία με ευλάβεια. Περιλαμβάνει σκεύη τα οποία φυλάσσονται ξέχωρα από τα υπόλοιπα και όσο το δυνατόν μειωμένη επαφή με μεγάλο αριθμό προσωπικού. Ιδανικά όλα παρασκευάζονται από ένα άτομο το οποίο για όση ώρα θα ασχολείται με το συγκεκριμένο γεύμα δε θα έρθει σε επαφή με κανένα άλλο τρόφιμο ή σκεύος.

Η αποφυγή της γλουτένης από έναν δυσανεκτικό, είναι μία σχετικά πιο εύκολη διαδικασία. Σίγουρα ο κίδυνος συνεχίζει να εγκυμωνεί σε εμπορικά παρασκευασμένα, έτοιμα τρόφιμα καθώς και σε εστιατορικό φαγητό.

Όμως, η κατανάλωση τροφίμων χωρίς γλουτένη δεν πρέπει να σημαίνει να θυσιάζουμε την καλή διατροφή και το νόστιμο φαγητό.

Ευτυχώς, υπάρχει τώρα το ctrlEat! – ε, συγγνώμη – ένα ευρύ φάσμα προϊόντων χωρίς γλουτένη – ήθελα να πω. Βέβαια, η ενημέρωση και η ικανότητα ανάγνωσης ετικετών και λιστών συστατικών για την αναγνώριση της γλουτένης σε πολλές απόψεις είναι σίγουρα πλεονέκτημα. Εξού και η αναφορά στο ctrlEat (όχι δεν ήταν για να ευλογήσουμε τα γένια μας) ήταν γιατί αυτήν την ενημέρωση και το χρόνο στην ανάγνωση των ετικετών, ακόμη και η ερώτηση που θα χρειαζόταν να γίνει στο κατάστημα για το αν χρησιμοποιούν άλευρα παραδείγματος χάριν στις σούπες τους, είναι μία διαδικασία που την κάνουμε εμείς για να σου γλυτώνουμε χρόνο!

 

Tags:

Post your Comments

NAME *
EMAIL *
PHONE *