fbpx

Posted by admin

Δυσανεξία στη λακτόζη. Μάθε τι ακριβώς είναι

δυσανεξία στη λακτοζη αρθρο

Στο ctrlEat έχουμε βαλθεί να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της έλλειψης επιλογών για συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Πολλοί είναι αυτοί που ακούγοντας τις διατροφικές ομάδες που εξυπηρετούμε, δεν κατανοούν πλήρως περί τίνος πρόκειται. Έτσι αποφάσισα να αφιερώσω ένα άρθρο στην καθεμία εξηγώντας με απλά λόγια τα τι, τα γιατί και τα πως. Μίλησα για τους δυσανεκτικούς στην γλουτένη και ήρθε η σειρά να εξηγήσω τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη.
Φιρστ θινκς φιρστ, όπως πάντα και πάμε να μάθουμε τι είναι η λακτόζη.

Τι ακριβώς είναι η λακτόζη

Η φίλη μας η Wikipedia και οποιοδήποτε site ασχολείται με τις διατροφές και την υγεία λέει και μεταφέρω: Η λακτόζη είναι ένας τύπος ζάχαρης που βρίσκεται φυσικά στο γάλα των περισσότερων θηλαστικών.

Ωστόσο, η λακτόζη δεν μπορεί να αξιοποιηθεί απευθείας από τον οργανισμό, έτσι, για να διασπαστεί και να αφομοιωθεί χρειάζεται ένα ένζυμο ονόματι λακτάση. Η διεργασία αυτή λαμβάνει χώρα στο έντερο. Η λακτάση διασπά το μόριο της λακτόζης στα δύο απλά σάκχαρα γαλακτόζη και γλυκόζη, τα οποία μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό.

Τι σημαινει δυσανεξία στη λακτόζη

Τα περισσότερα θηλαστικά σταματούν να παράγουν το απαραίτητο για τη διασπαση της λακτόζη ένζυμο όσο μεγαλώνουν καθώς παύουν να καταναλώνουν γάλα. Οι άνθρωποι από την άλλη, μας αρέσει να κάνουμε του κεφαλιού μας. Έτσι συνεχίζουμε την κατανάλωση γάλακτος και πέραν του μητρικού. Καθώς συνεχίζουμε να καταναλώνουμε γενικότερα γαλακτοκομικά προιόντα, συνεχίζεται συνήθως και η παραγωγή της λακτάσης.

Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις ανθρώπων που το λεπτό έντερο δηλώνει απεργός και δεν παράγει αρκετή λακτάση, τότε είναι που παθαίνουμε δυσανεξία στη λακτόζη.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα όπως αέρια, πόνος στην κοιλιά, ναυτία, έμετος και φούσκωμα καθώς η αδιάσπαστη λακτόζη κινείται στο παχύ έντερο.

Γιατί και ποιοι αποκτούν δυσανεξία στη λακτόζη

Με λίγα λόγια μπορουν να την αποκτήσουν όλοι ανεξαιρέτως. Νεογνά από τη γέννα τους, γηραιοί καθως περνάν τα χρόνια, νέοι και έφηβοι που το είχε κάποιος συγγενής τους ή μετά από κάποιο τραύμα, ασθένια, ή κάποια μακροπρόθεσμη πάθηση.

Όλα εξαρτώνται από το πότε και το αν το έντερο σου θελήσει να σταματήσει να παράγει αρκετή λακτάση.. και αυτό μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε! Υπολογίζεται ότι αυτό συμβαίνει περίπου στο 30% των Ευρωπαίων και σε πάνω από 70% του πληθυσμού της Ασίας, Αφρικής και Ωκεανίας

Πως να ζήσεις με τη δυσανεξία

Δε θέλω να σας στεναχωρήσω αλλά, όπως και στην περίπτωση της γλουτένης, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία που να επαναφέρει την παραγωγή λακτάσης στον οργανισμό. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ακολουθήσεις μία διατροφή χωρίς λακτόζη. Βέβαια, ανάλογα με την ποσότητα που παραγει ο οργανισμός σου ίσως να μπορείς να καταναλώσεις μικρές ποσότητες λακτόζης και να μη χρειάζεται να την αποφύγεις πλήρως.

Οι γιατροί γενικά συμβουλεύουν να δοκιμάζεις τα γαλακτοκομικά προιόντα και να δεις ποια σου προκαλούν πιο έντονα συμπτώματα ώστε να τα αποφεύγεις.

Lactose-free διατροφή

Κάθε γεύμα, ακόμη και το πιο μικρό, μπορεί να οδηγήσει στα δυσάρεστα συμπτώματα. Έτσι όπως σε κάθε ειδική διατροφή, πρεπει να ξέρεις να διαβάζεις τις ετικέτες. Εκτός από τα γνωστά και προφανή γαλακτοκομικά προϊόντα, λακτόζη μπορεί να περιέχουν:

  • Το ψωμί
  • τα ντρέσινγκ σαλάτας και
  • οι αλοιφές (δεν εννοώ τις κρέμες, εννοώ αυτές που κάνουν τα σάντουιτς να γλιστράνε!)

Στο ctrlEat κάνουμε το διάβασμα για εσένα. Ελέγχουμε ετικέτες και αφαιρούμε τα γεύματα που περιέχουν λακτόζη από το menu της lactose free διατροφής. Αν δεν παραγγέλνεις από εδώ. Να είσαι διεξοδικός στην ανάγνωση των ετικετών γιατι η λακτόζη μπορεί να είναι εκεί που δεν το περιμένεις!

Tags:

Post your Comments

NAME *
EMAIL *
PHONE *