fbpx

Posted by admin

Το delivery οπως θα θέλαμε να είναι

ντελιβερι στην πόρτα σου

Online delivery για τον χρήστη, οι κακές παραδοχές της διανομής φαγητού στην Ελλάδα και μία πρόταση για αλλαγή.

Του Χάρη Σαμαρά | @HarrySamaras | 14/6/2020

First things first και προτού καν εξηγήσω το σκεπτικό του προσωποκεντρικού delivery, πρέπει να γνωρίζετε πως είμαι μεγάλος φαν και, έχοντας την τελευταία 10ετία παραγγελίες σε τρεις πόλεις από εκατοντάδες καταστήματα με τη συνολική αξία να έχει 4 ψηφία (τα οποία αφήνω στη φαντασία σας), έχω πλέον φτάσει σε μερικά συμπεράσματα. Το delivery ας πούμε ότι δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Έχουμε κάνει ως χρήστες κάποιες παραδοχές χρόνια τώρα πως έτσι είναι η κατάσταση. Πως το φαγητό που έχει χρόνο προετοιμασίας 5 λεπτα θα έρθει στην πόρτα μας σε 60 και αυτό είναι οκ. Πως είναι λογικό να μην γνωρίζουμε που βρίσκεται η παραγγελία μας, πότε και αν θα έρθει τελικά. Πως θα έρθει σε μέτρια κατάσταση, αν είμαστε τυχεροί και πως θα φορτώσουμε όλα τα παράπονά μας σε ένα δύσμοιρο πακετά (έτσι το λέμε στη Σαλονίκη, deal with it), λες και φταίει αυτός που οι πατάτες μας έχουν υφή Dr scholl’s.

Μήπως όμως δεν είναι οκ όλα τα παραπάνω;

Μήπως υπάρχει καλύτερη λύση και μήπως αυτή η της μοδός προσωποκεντρική προσέγγιση είναι στο delivery η λύση που δεν ξέραμε ότι υπάρχει;

Πριν από περίπου ένα χρόνο, δουλεύοντας πλέον μερικά χρόνια σε κατάστημα με delivery, η φυσική μου περιέργεια με ώθησε στο να ψάξω πως λειτουργεί το delivery σε άλλες χώρες. Περίμενα από πριν οτι θα πετύχω πιο νεοφιλελε, «ευέλικτα» συστήματα και πλατφόρμες τύπου efood επί 10, αλλά υπέθετα οτι το ρεζουμέ θα είναι λίγο πολύ παρόμοιο. Η πρώτη επαφή ήταν με τη Deliveroo και το Uber Eats. Έπειτα, ακολούθησαν και οι υπόλοιποι, Just Eat, Grubhub, Foodpanda, DoorDash, Postmates, Swiggy και δεν συμμαζεύεται, και δεν το λες παρόμοιο το ρεζουμέ. Όλοι οι παραπάνω ανταγωνίζονται ποιος θα δώσει στον χρήστη μεγαλυτερη αξία, περισσότερα και καλύτερα features, γενικά μία ολοκληρωμένα ευχάριστη εμπειρία delivery. Δε θα σας βαρύνω με τα features του καθενός, ρωτήστε τις μοίρες του online search, αυτές ξέρουν (ιστορία για κάποια άλλη στιγμή). Θα αρκεστώ να αναφέρω ότι όλες -λόγω του ανταγωνισμού τους ίσως;- προσπαθούν να καλύψουν ολοένα και περισσότερες ανάγκες του χρήστη. Μπορεί να αφορούν τα χρονικά όρια μιας παραγγελίας, τις διατροφικές ανάγκες του χρήστη, τον έλεγχο και τη βελτιστοποίηση της όλης διαδικασίας του delivery. Όπως και να ‘χει, οι πλατφόρμες online delivery διεθνώς δεν πλάθουν τις ανάγκες της αγοράς τους, έχουν αρχίσει να πλάθονται από αυτές.

Αυτή είναι η λογική της προσωποκεντρικής προσέγγισης. Οι πλατφόρμες παύουν να υποδεικνύουν στους χρήστες πώς πρέπει να παραγγέλνουν· αντ’ αυτού ακούνε τις ανάγκες τους, διαβάζουν τις αξιολογήσεις τους και προσαρμόζονται αντίστοιχα. Χαρακτηριστικά όπως αξιολόγηση πακετάδων (είπαμε deal with it), παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, Gig economy delivery (επίσης θέμα για κάποια άλλη στιγμή), όλα προκύπτουν από ανάγκες χρηστών, και οι σημαντικότερες από αυτές δεν αφορούν απλώς τη διαδικασία του delivery, αλλά τη διατροφή των χρηστών και κατ’ επέκταση τον τρόπο που παραγγέλνουν.

Ακριβώς εκεί, «κολλάει» το ctrleat.com. Δεν είμαστε οι γκουρού που ήρθαμε να δείξουμε στους χρήστες πως να παραγγέλνουν. Ήρθαμε να ερευνήσουμε τις ανάγκες ειδικών διατροφικών ομάδων, προσαρμόζοντας σε αυτές το delivery. Οραματιζόμαστε την ανάπτυξη της διατροφικής παιδείας στην Ελληνική εστίαση· μια προσωποκεντρική προσέγγιση στο online delivery ειδικών διατροφικών ομάδων είναι το πρώτο βήμα προς αυτό το όραμα. Σας αφήνω ελπίζοντας να σας «έμπασα» στη λογική του ctrleat.com και να πιστεύετε λίγο περισσότερο στο όραμά μας, ίσως όσο και εμείς…

Tags:

Post your Comments

NAME *
EMAIL *
PHONE *